Günümüzde, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile alıcının fiziki olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan bir ürünün baştan sona otomatik üretilebilmesi için üretim teknolojileri gelişmiştir. İktisadi ve ticari her türlü faaliyetin çevrim için yapılabilir hale gelmesi ile hukukun da bu gelişmelere paralel olarak değişmesi gerekmekteydi. Elektronik Ticaretin düzenlenebilmesi için temel kanun kabul edilen 6563 s. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 23.10.2014 tarihinde kabul edilmiştir.
ELEKTRONİK TİCARET HUKUKUNDA BAZI TEMEL KAVRAMLAR
Ticari elektronik iletiler;
Ticari elektoronik iletiler; gerçek ya da tüzel kişi hizmet sağlayıcı ve/veya aracı hizmet sağlayıcı tarafından alıcıya ticari amaçla ürün veya hizmeti tanıtmaya yönelik gönderilen her türlü veri, ses ve görüntü aktarımı ticari elektronik ileti kapsamındadır.
Hizmet sağlayıcı;
Ticari kazanç sağlama amacı ile ürün veya hizmetini, alıcı ile buluşturmak isteyen gerçek ya da tüzel kişi satıcılara ilgili kanun ve yönetmelikte hizmet sağlayıcı olarak tanımlanmaktadır.
Aracı hizmet sağlayıcı;
Hizmet sağlayıcıya ait ticari faliyetlerin yapılmasına elektronik ortam sağlayan şahıs veya tüzel kişidir. Elektronik ortamın asıl alt yapısını aracı hizmet sağlayıcı oluşturduğundan ürün ve/veya hizmete ilişkin belgelerin saklanması önem arz etmektedir. Burada en önemli aracı hizmet sağlayıcıların bayi ve acenteler olduğu görülecektir. Hizmet sağlayıcının alıcıya ulaşmasını sağlayan kimselerdir.
Elektronik iletişim adresi; E-posta, telefon numarası, sms, faks gibi elektronik ortam aracılığı ile iletinin gönderilmesine, saklanmasına olanak veren tarafların iletişim kurmasına olanak sağlayan fiziki olmayan ortamlara elektronik iletişim adresi denilmektedir.
İleti yönetim sistemi; Hizmet sağlayıcılarının, güncel ticari elektronik iletileri onaylarını kaydettikleri veri sistemine ileti yönetim sistemi denilmektedir. Alıcı, bu sistemi kullanarak ileti için onay verebileceği gibi, ileti iznini sonlandırabilir.